Kad god neko pomene Divčibare Crni Vrh je svakako jedna od stvari koja prvo padne na pamet. Crni vrh na Divčibarama je najpoznatiji vrh planine Maljen, jedan od vrhova ove planine koji turisti rado posećuju kada se nađu na Divčibarama. Pogled sa Crnog vrha na čitavu Zapadnu Srbiju oduzima dah, a sam put do ovog vrha već je avantura sama po sebi. Nalazi se na oko 1.098 metara nadmorske visine, a svi koji su uspeli da se popnu do Crnog vrha svedoče da takvu lepotu prirode i svežinu vazduha nisu nigde doživeli.

Da biste stigli do Crnog vrha najbolje je da pratite putokaze koji vode do ski staze Crni vrh, koja je jedna od najposećenijih ski staza poslednjih godina, a na kojoj postoji oprema i za noćno skijanje, koje je na ovim prostorima prava atrakcija.

Put do Crnog vrha obeležen je putokazima tako da onaj ko se uputi u pustolovinu otkrivanja Crnog vrha samo treba da ih prati, bez bojazni da će se izgubiti ili zalutati.

divcibare ski staza crni vrh

O tome koliko je ovaj vrh Divčibara popularan svedoči i činjenica da je i jedno odmaralište nazvano po njemu. Odmaralište Crni vrh jeste jedno od najposećenijih na ovim prostorima, koje je pre nekoliko godina renovirano i danas može svim posetiocima da ponudi preko 150 smeštajnih kapaciteta i mnoge zabavne sadržaje, koji će ulepšati boravak svima koji za svoj odmor odaberu Divčibare.

Pomenuto je već da je i jedna ski staza po ovom vrhu dobila naziv, a poslednjih godina turisti ističu da je upravo ta staza jedan od razloga zbog koga dolaze na skijanje baš na Divčibare.

Na Crnom vrhu možete sresti veliku raznovrsnost u flori i fauni, tako da pred sam dolazak na Crni vrh, prolazite kroz veoma šumovit kraj, kroz šumu jela i borova, breza i cerova, koja je najčešće posebno tokom leta obrasla gustom travom, koja čini da ova šuma izgleda još čarobnije.

crni vrh divcibare

Kada se jednom popnete na Crni vrh videćete svu lepotu kojom su Divčibare okružene, jer sa vrha pogled puca skoro do svih granica, a u daljini izgleda kao da se nebo potpuno spaja sa zemljom.

Neverovatni predeli koje sa Crnog vrha budete videli ostaće vam u sećanju dugo, a verujemo da ćete poželeti, svaki naredni put, kad vas put nanese u ove krajeve, da se podsetite prizora koji oduzima dah.

Crni vrh je najpoznatiji i najposećeniji vrh Divčibara, vrh Maljena, po kome je ovaj kraj postao na daleko poznat, da ukoliko vas je ova priča o Crnom vrhu zaintrigirala, dođite da se uverite u njenu istinitost, jer verujemo da ćete i vi ostati bez reči kada pogledate ovaj valjevski kraj iz jedne drugačije perspektive.