Divčibare vodopad Skakalo – Kada se govori o prirodnim bogatstvima Divčibara, svakako se ne može zaobići vodopad Skakalo Divčibare ima puno lepih mesta. Vodopad Skakalo na Divčibarama je visok 30 metara i predstavlja pravu zanimljivost ovog kraja. Nastao je na reci Manastirici, a najviše vode se ovim vodopadom sliva tokom proleća ili tokom kišnih perioda.

Ono po čemu je ovaj vodopad posebno poznat jeste da se nalazi na vrlo nepristupačnom terenu, tako da predstavlja izazov za prave avanturiste, koji se snalaze po teškim terenima, i koji od obilaska vodopada mogu da naprave pravu pustolovinu.

Kada je vodopad najbogatiji vodom, pristup samom vodopadu je tek otežan, jer povećana količina vode onemogućava jednostavan pristup vodopadu sa bilo koje strane, zato je neophodno pre nego što krenete u istraživanje vodopada da se raspitate da li je vodostaj povećan.

divcibare vodopad skakalo

Vodopad Skakalo zapravo se može posmatrati kao pravi kompleks vodopada, jer se sastoji od jednog velikog vodopada i dva manja, koja izgledaju kao da voda pokušava da razbije stene i da iz njih izađe svom svojom snagom. Vodopad je izuzetno snažan i brz, a žubor koji se od ovog vodopada prolama okolnim šumama zaista je neverovatan.

Često se ističe da je ovo mesto jedno od omiljenih mesta na Divčibarama kada je reč o pravim avanturistima, koji uvek žele nove i veće izazove, jer nepristupačna okolina ovaj vodopad čini još privlačnijim turistima.

Pristup vodopadu je u samom njegovom podnožiju omogućen, ali za sve one koji bi dalje da zađu u dubinu, mogu da naiđu na neke prepreke. Važno je samo da budete pažljivi i da u obilazak ovog vodopada idete sa nekim ko je dovoljno iskusan, ko je već obilazio ovaj kraj i ko može da vam pomogne da dođete do srca vodopada.

Kad stignete do njega, verujte da će se sva muka isplatiti, jer takve prizore nećete moći nigde više da vidite.

vodopad skakalo divcibare

Danas je vodopad Skakalo jedna od atrakcija Divčibara po kojoj je ovo mesto poznato svuda u Srbiji, ali i šire, a svi oni koji dođu u valjevski kraj na odmor ili izlet, obavezno posete i ovaj vodopad, pa makar iz daleka, da se uvere u priče o njegovoj nestvarnoj lepoti i o predivnim pejzažima koji ovaj vodopad okružuju.

Neka i vaša destinacija bude ovaj divni vodopad, onda kada vas put nanese u pravcu Divčibara ili Valjeva, jer su retka takva mesta na kojima možete uživati u lepoti, tišini i žuboru vode, kao što je to vodopad Skakalo.