Valjevo predstavlja jedno od najstarijih gradskih naslja u Srbiji. U Valjevu danas živi oko 60000 stanovnika i postoji 5 srednjih škola, četiri lokalne televizije i deset radio stanica.

Valjevo se smatra značajnim gradskim i kulturnim centrom, u Valjevu se nalaze muzej, pozorište, Moderna galerija i istorijski arhiv.

Ime grada Valjeva se po prvi put sreće u Dubrovačkim spisima iz 14. veka, gde se pominje kao veoma značajan trgovinski centar.

Padom Srbije pod tursku vlast, Valjevom umesto trgovačkih karavana prolaze islamske vojne kolone u svojim pohodima na ugarsku granicu, koja se nalazila svega deset kilometara severno od grada.

U 17. veku celo Valjevo se nalazilo tamo gde se sada nalazi najuži centar grada.

valjevo

Valjevo je bilo oslobođeno već u Prvom ustanku, povratak Turaka između dva ustanka nije mogao potrajati. Valjevo nije imalo tvrđavu, a Turci se nisu osećali bezbedno ni dobrodošli, tako da su se masovno iselili kako su i došli.

Tešnjar predstavlja najšarmantniji deo i samo središte grada Valjeva sa svojim kamenitim, uskim uličicama, brojnim kafićima i prodavnicama i galerijama. Tešnjarske večeri kao i tradicionalni džez festival su samo dve iz mnoštva kulturnih manifestacija po kojima je Valjevo poznato.

Ukoliko imate nameru da posetite ovaj lepi grad, preporučujemo da obiđete hramove, mostove, pozorište, Muzej, Biblioteku, Istorijski arhiv, Omladinski centar kao i veoma elegantno uređenu obalu reke Kolubare. Takođe, ne treba propustiti ni izlete u okolini Valjeva koja je takođe izuzetno lepa i interesantna.

Reka Gradac protiče nedaleko od Valjeva, brza i zelena, kao suza bistra reka koja se smatra za jednu od najčistijih u celoj Evropi. U takvoj reci i oko nje životinjski i biljni svet su veoma bogati i prepuni zanimljivosti.

U neposrednoj blizini Valjeva se nalazi i poznati istraživački centar Petnica – eko-kamp i letnja škola kao i Petnička pećina.

Spomen kompleks Brankovina je posvećen velikoj srpskoj psenikinji Desanki Maksimović. Upravo se u Brankovini gde je Desanka rođena odrasla i sahranjena, održavaju mnoge manifestacije poput Desankinih majskih razgovora ili Oktobarskih susreta pisaca.

valjevo1