Mionica je seoska opština smeštena u brdsko planinskom delu zapadne Srbije, podno Maljena i Suvobora, udaljena od Beograda 92 kilometra i 20 od Valjeva. Ime mesta potiče od prideva mio, pošto u Srbiji postoji ženski ime Miona, za naziv ovog mesta se vezuju mnoge romantične legende.

Sela u okolini Mionice su šumadijskog tipa, većina stanovništva se bavi stočarstvom i voćarstvom.

Zbog izuzetnih prirodnih lepota kojima mionički kraj obiluje, seoski turizam je u mioničkoj opštini veoma razvijen a naročito u mestima Popadić Berkovac i Planinica.

Za promociju unapređenje i razvoj turizma u Mionici odgovorna je Turistička organizacija Ribnica.

mionica1

Neke od turističkih atrakcija Mionice koje se posebno izdvajaju po svom značaju u opštini Mionica su Ribnička pećina, Šalitrena pećina, reka Ribnica, manastir u Ribnici, crkva u Mionici, Ravna Gora, obronci planine Maljen, rodna kuća i muzej vojvode Živojina Mišića u selu Struganik, Banja Vrujci, bazeni u Lepenici, kao i mnoge druge destinacije koje mogu biti interesantne turistima.

Ceo mionički kraj je izuzetno bogat podzemnim termomineralnim vodama, a naročito se izdvajaju izvori u Banji Vrujci i Lepenici.

Reke Toplica, Lepenica, Kolubara i Ribnica, bogate su ribom, što pogoduje razvoju ribolovnog turizma u ovom kraju.

Prirodni kamen koji se eksploatiše u Mionici i okolnim mestima je nadaleko čuven, a najpoznatiji je prirodni kamen iz Struganika ili struganički kamen.

Za lovni turizam zaduženo je lovačko društvo Vojvoda živojim Mišić koje je odgovorno za lovne rezervate u mioničkom kraju i bavi se lovnim turizmom lovnom privredom i sportskim lovom.

mionica2

Priroda opštine Mionica je izuzetno očuvana, čemu najviše doprinosi odsustvo fabrika i drugih zagađivača prirode u ovom kraju.

Mionica je rodni kraj vojvode Živojina Mišića, rodna kuća koja je danas pretvorena u muzej nalazi se u selu Struganik, na putu za Ravnu Goru. U Mionici se svake godine, u julu mesecu, održava kulturna manifestacija pod imenom Mišićevi dani.

Kraj je poznat po živopisnim bojama, livadama i pašnjacima, klisuri reke Ribnice, živopisnim brežuljcima, zdravoj domaćoj hrani i gostoljubivim domaćinima koji su uvek spremni da izađu u susret svojim gostima

U opštini Mionica se nalazi Banja Vrujci, nadaleko čuvena banja po svojim lekovitim svojstvima, bazenima i prvoklasnoj vodi koja služi za piće i kupanje.

mionica3