Izvor Studenac Divčibare – Ovaj predeo je bogat vodama, koje u vidu rečica, izvora i potoka prolaze kroz Divčibare i čine da u svakom trenutku ovaj kraj bude živ i vrlo živopisan. Izvor Studenac na Divčibarama je jedno od mesta koje svi posetioci Divčibara obavezno obiđu. Studenac je izvor koji je najviše poznat po tome što je voda na ovom izvoru toliko ledena, da je prema legendi, po tome izvor i dobio ime.

Oni koji su se detaljnije bavili istraživanjima u vezi sa ovim izvorom pronašli su mesto odakle voda ističe, a u pitanju je zapravo pukotina između stena, a svi oni koji su ovaj izvor obišli tvrde da iz pukotine dolazi hladan vazuh, koji je zapravo i osnovni razlog tome da je ovo jedan od najhladnijih izvora u okolini.

Šta više, mnogi istraživači koji su ovaj izvor obilazili tvrde da iza pukotine iz koje voda izvire postoji čitavo pećinsko blago, koje još uvek nije sasvim istraženo do današnjih dana.

Izvor Studenac mesto je na kome svi turisti tokom šetnji i pešačenja po Divčibarama prave pauzu za odmor, da se napiju hladne i sveže vode, da se okrepe pred nastavak puta.

izvor studenac divcibare

Poznato je da su planinske vode čiste i bistre, ali čistotu izvora Studenac nećete nigde drugde naći, to je izvor bistre, planinske vode, o kome se priča naširoko, tako da svi posetioci koji su bar jednom bili na Divčibarama, sigurno su za ovaj izvor vode čuli ili ga obišli, dok su odmarali na ovom divnom, turističkom mestu u valjevskom kraju.

Ovaj izvor Studenac samo je jedan od poznatih izvora u okolini Divčibara, koje svakako jeste mesto poznato i bogato vodom, a meštani i posetioci nastoje da sve izvore racionalno koriste, da uživaju u svežoj, čistoj vodi i da izvore očuvaju koliko god je to moguće, kako bi mogli još dugo da bistrom vodom snabdevaju sve one koji na Divčibare dođu ili tu već žive.

Izvor Studenac postao je prava turistička atrakcija ovog kraja, tako da ćete sigurno njegov naziv videti u mnogim turističkim ponudama, a od meštana ćete sigurno čuti i mnoge legende koje se za ovaj izvor vezuju.

Obavezno, kada budete odsedali u ovom kraju, prošetajte do izvora Studenac, verujte da ćete biti oduševljeni, kako vodom koja iz njega ističe, tako i prirodom koja ga okružuje.

Kada jednom upoznate čaroliju koja obavija izvor Studenac, sigurno ćete svakog narednog puta, kada dođete na odmor na Divčibare, ovaj izvor obići, da se napijete ledene vode i da uživate u žuboru vode, koja smiruje i koja može da vas opusti potpuno.