Još jedna zanimljivost valjevskog kraja jeste i Petnička pećina, nadaleko čuvena. Najranije informacije o ovoj pećini u Zapadnoj Srbiji datiraju još s početka XIX veka, a posebna pažnja istraživanju ove prelepe pećine posvećena je na kraju XIX i početkom XX veka, kada postaje sve poznatija.

Petnička pećina nastala je kao posledica delovanja vode u krečnjacima, a ovaj proces doveo je do stvaranja i oblikovanja specifičnih oblika u pećini, koji su očuvani i do današnjih dana.

Istraživanja su pokazala da ova pećina skriva mnogobrojne ostatke još iz paleolita i ledenog doba.

Ukupna dužina Petičke pećine koja je do sada detaljno istražena jeste nešto manja od šest stotina metara, ali je posetiocima dostupno za obilazak oko četiri stotine metara.

U pećini se može prepoznati 11 celina, od kojih svaka ima svoj naziv – Koncertna dvorana, Ždrelo, Laktasti kanal, Kanal sa ambisom, i slično.

U pećini postoji i jezero dubine do 8 metara, u kome po predanju živi aždaja, koja određuje nivo vode u jezeru.

Petnička pećina iz godine u godinu održava povećano interesovanje turista, koji imaju želju da se lično uvere u sve lepote i posebnosti ove pećine.

Treba spomenuti da ona nema neke posebne ukrase po kojima se razlikuje od ostalih pećina.

Ali sama njena veličina, oblici nastali erozijom, koji su impozantnih oblika i formi, dovoljan su razlog da se ova pećina poseti, ukoliko se nekada nađete u blizini.

Petnička pećina se nalazi na oko 8 kilometara od Valjeva, a svoj naziv je dobila po mestu Petnica, koje je ovoj pećini najbliže.

Danas je ova pećina jedan od spomenika prirode koji se nalazi pod zaštitom, što svedoči o njenoj velikoj važnosti za ukupnu turističku ponudu valjevskog kraja.

Kao i o lepoti i istoriji koju ova pećina krije vekovima, a koju mogu da otkriju svi ljubitelji ove vrste atrakcija.

Svi oni koji dođu na Divčibare i reše da obiđu sve okolne spomenike.

Petnička pećina je danas postala pravi rekreativni centar, jer se oko pećine nalazi jezero koje je veoma pogodno za ribolov, a postoji i čitav kompleks bazena, na kojima svi posetioci mogu uživati tokom letnje sezone.

Kod pećine postoji i restoran, koji osim ukusne hrane i vrhunske usluge, nudi i poseban ambijent sa pogledom na pećinu, koji daje jednu posebnu čar uživanju.

Petničku pećinu obavezno uvrstite u mesta koja morate posetiti kada se nađete na Divčibarama, sigurno će vam ostati u lepom sećanju.