U našoj zemlji od davnina organizovani su vašari kao privredni skupovi u cilju razmene roba. Divčibarski vašar se održava jednom godišnje i to 9. avgusta, na Pantelijevdan, pa je u narodu poznat kao Pantelijevdanski vašar. Nije poznato zbog čega je baš na taj dan organizovan vašar.

Pouzdano se zna da je ovaj vašar održavan u 19. veku i da su na njega dolazili stanovnici iz srezova: valjevskog, kolubarskog (Mionica), kačerskog (Belanovica, crnogorskog (Kosjerić), požeškog i takovskog (Gornji Milanovac).

Poznato je da se vašar danas održava na livadi ispred hotela Maljen, prekoputa novopodignute crkve Svetog Pantelejmona, ali i u prostoru oko prodavnica i pijace u centru Divčibara.

Kao i svaki drugi vašar Divčibarski ne bi bio vašar da nema cirkusa, ringišpila, improvizovanih prodavnica sa svim i svačim, počevši od lepcederskih kolača, grnčarskih proizvoda pa do mašina za šišanje.

Kada je lepo vreme, vašar traje sve do noći i tek kada sunce zađe, posetioci se spremaju za povratak.

U prvim godinama nakon završetka drugog svetskog rata vašar je takođe bio dobro posećen. Tada se na vašar dolazilo i pešice, na konjima ili zaprežnim vozilima. Bilo je još devojaka i mladića u narodnoj nošnji.

Kako je koja godina prolazila, sve je više iščezavala narodna nošnja. Još se samo poneki stariji ili srednjovečan čovek može videti u opancima i u koporanu ili sa fermenom. Gradska nošnja sve više osvaja selo. Danas kada na divčibarskom vašaru pogledate momke i devojke iz maljenskih sela, ni po čemu ih ne možete razlikovati od njihovih vršnjaka i vršnjakinja iz grada. Svi su obučeni po poslednjoj modi.

Danas vrlo retko ko od seljaka nosi hranu da bi sa porodicom na livadi ručao. Na dan vašara teško je naći praznu stolicu u ugostiteljskim objektima, premda se za tu svrhu postavi više šatora-restorana. Pored raznovrsnih sitnica, na vašaru se još mogu naći i veoma kvalitetni lepcederski i grnčarski proizvodi, kao i različite fine rukotvorine domaće radinosti od drveta, vune ili lana.

Centar Divčibara je zakrčen preko celog dana i tek kada uveliko osvoji noć, poslednji autobusi u svim pravcima odvoze raspoložene posetioce divčibarskog vašara.