Divčibare geografski položaj u centralnom delu Maljena, jugoistočno od Valjeva, na udaljenosti od 38 kilometara, nalaze se Divčibare, poznato planinsko turističko mesto i vazdušna banja. Divčibare su planinsko polje koje se pruža od Crnog vrha, Paljbe i Golupca do Kraljevog stola i Velikog brda. Vis Stražara deli ovo polje na dva dela: Divčibare u užem smislu, koje čini deo prema Crnom vrhu, Paljbi i Golupcu i Pitomine, koje se pružaju do Kraljevog stola i Velikog brda.

Divčibare preseca rečica Crna Kamenica. Za ovu rečicu vezan je i nastanak imena Divčibara. Po narodnom predanju, u davna vremena, kada je zbog letnje provale oblaka Crna Kamenica odjednom nabujala, u njenim vodama je našla smrt mlada čobanica. Da bi se sačuvao spomen na njen prerano ugašen život, planinskom polju je dat stari slovenski naziv DIvčibare, što ustvari znači „devojačke bare“.

divcibare-geografski-polozaj

Valjevske planine: Medvednik, Jablanik, Povlen i Maljen spadaju u rudne planine i one su završni masivi Dinarskog planinskog sistema u severozapadnoj Srbiji. Venac ovih planina karakteriše to što su one, sa izuzetkom Maljena, tesno međusobno povezane.

Maljen se odlikuje i svojstvenim reljefom, što je uslovilo povoljne klimatske prilike i raznovrstan i specifičan biljni i životinjski svet na ovoj planini. Masiv Maljena naročito karakterišu dobrim delom očuvane šumske sastojine, među kojima su četinarske šume jedina prirodna šuma ove vrste u severnoj Srbiji.

Geografski položaj Divčibara jeste njegova odlika koja ga čini posebnom turističkom atrakcijom u ovom delu Zapadne Srbije. Divčibare predstavlja kombinaciju čistog, planinskog vazduha i lekovitih banjskih svojstava, mesto za zimske sportove i letnja uživanja, a na nešto manje od hiljadu metara nadmorske visine Divčibare pruža najraznovsniju floru i faunu u ovom valjevskom kraju. Zbog povoljnog geografskog položaja, Divčibare tokom godine ugosti veliki broj posetilaca koji dolaze zbog veoma povoljne klime, koja je ovde tokom cele godine vrlo prijatna, čemu već pomenuti geografski položaj najviše doprinosi.

Iako se često pominje da je Divčibare planina, ustvari je u pitanju polje koje se nalazi na planini Maljen, a koje se zbog svog specifičnog reljefa i geografskog položaja posmatra kao zasebna turistička celina i kao takva se prezetuje svim zainteresovanim turistima koji žele da posete ovu zanimljivu destinaciju i uživaju u svim njenim blagodetima. Turistička atraktivnost Divčibara dolazi do izražaja u turističkoj ponudi Srbije, a ovo mesto je pravi biser Zapadne Srbije i čitavog valjevskog kraja.

geografski polozaj divcibara

Ono po čemu još geografski položaj Divčibara značajno doprinosi njegovoj popularnosti jeste i činjenica da se nalazi u blizini mnogih prirodnih spomenika, i mnogih spomenika kulturno-istorijskih koji svedoče o dešavanjima davno prošlih vremena. Povoljan geografski položaj Divčibara doprineo je i tome da je danas ovo mesto pravi prirodni rezervat, sa velikim brojem raznovrsnih biljnih i životinjskih vrsta, sa značajnim brojem šuma koje čine ovo mesto čarobnim, idealnim za porodični odmor, za dečije ekskurzije, za izlete i obilaske, za sve druge aktivnosti i dešavanja koja se ovde mogu upriličiti.

Geografski položaj Divčibara jeste upravo jedan od razloga zbog koga je Divčibare danas jedno od najposećenijih planinskih mesta u Srbiji. Mnogi posetioci dolaze i iz inostranstva, da se uvere u sve lepote koje Divčibare skriva, a koje su nastale zbog idealnog geografskog položaja, zbog prirodnog okruženja u kome se Divčibare nalaze i zbog svih prirodnih odlika koje imaju. Na jednom ovako malom terenu, od svega 750 hektara toliko lepote i izvrsnosti mogla je stvoriti samo priroda, koja je izgleda ovom valjevskom kraju bila veoma naklonjena.