Godine za nama obeležila je neprekidna potraga svih nas za stvarima i mestima na kojima se osećamo spokojno, mirno, koja u nama bude neke posebne osećaje. I koliko god da se trudimo da gledamo izvan granica naše zemlje, najčešće su nam najbolje stvari na dohvat ruke, tu ispred našeg pogleda. Jedno mesto koje ponosno stoji na istom mestu vekovima i koje stidljivo izviruje sa padina Maljena jeste Divčibare, danas poznato turističko mesto koje obilazi veliki broj turista, kako onih iz naše zemlje, tako i veliki broj turista koji dolaze iz zemalja u okruženju. Divčibare sve više postaje regionalno poznata destinacija, koja je spremna da primi sve one koji vole uživanja svake vrste, bez obzira na to u toku kog godišnjeg doba dođete u ovaj planinski centar. Posebnost Divčibara čini nastojanje da se svim starosnim generacijama obezbedi dobra zabava, da se na različite načine animiraju gosti, koji odavde odlaze sa lepim iskustvima i vrlo pozitivnim stavom prema ovom turističkom mestu.

Svi sadržaji koje Divčibare nudi potpuno su prilagođeni zahtevima i najzahtevnijih posetilaca, koji nakon boravka na ovom divnom mestu, za njega imaju samo reči hvale. Potpuno renovirani i moderno opremljeni smeštajni kapaciteti imaju dovoljno prostora da ugoste sve one koji žele da svoje dane odmora provedu u miru i tišini, da uživaju u divnim prirodnim lepotama i koji žele da se preporode i potpuno oporave od svakodnevnih obaveza i stresa kome su izloženi. Blagonaklona klima čini prava čuda za sve posetioce, jer to je jedan od razloga zbog koga je Divčibare i posećeno tokom čitave godine.

Svaki trenutak koji provedete na Divčibarama može biti sasvim ispunjen, jer ovo turističko mesto nudi toliko toga, mnogo zanimljivosti koje mogu da učine da svaki dan proveden ovde bude potpuno nestvaran i nezaboravan. Svejedno je da li ste ljubitelj pravog, dobrog odmora, u kome su vam jedine aktivnosti spavanje, odmaranje, šetanje, ili ste pre fan aktivnog odmora, pa želite i da tokom tih dana odigrate partiju fudbala sa prijateljima, ili partiju tenisa, na ovom mestu možete da pronađete sve što vam odgovara za idealan odmor, za pravu idilu na planinskim obroncima, a sva prateća uživanja su sigurno zagarantovana. Jedan vaš dolazak na Divčibare može da promeni sve, da postanete pravi ljubitelj odmora u Srbiji i da se uvek vraćate na ovo mesto koje je učinilo da se osećate posebno.

Pored toga što je danas Divčibare pravi turistički centar i idealno mesto za sve vaše odmore, s pravom se može reći da je ovo mesto pravi nacionalni park i spomenik prirodi, jer toliko prirodnih lepota i čarobnih pejzaža nećete moći da pronađete ni na jednom drugom mestu u čitavoj Srbiji. Sve odlike Divčibara, počevši od klime, preko njegovog geografskog položaja, do specifičnog sastava zemljišta, učinile su da danas Divčibare predstavlja pravi kompleks posebnih biljnih i životinjskih vrsta, koje na ovim prostorima nalaze svoje stanište. Flora i fauna na Divčibarama ima mnoge posebnosti i karakteristike, koje je izdvajaju značajno i čine da to bude jedan od razloga za posećenost Divčibara, posebno kada su u pitanju ekskurzije, istraživanje prirode ili potraga za pravim prirodnim blagom.

Zbog svih dobrih karakteristika Divčibare je poznato i kao mesto koje kroz sistem rekreativnih nastava godišnje može da ugosti veliki broj mališana, koji žele da nauče nešto novo, da se druže i da provedu nekoliko divnih dana u pravoj prirodi, kakve malo gde ima. Mnogi smeštajni kapaciteti prilagođeni su potrebama najmlađih, pa ne iznenađuje činjenica da je Divčibare posećeno tokom čitave godine i da veliki broj škola svake godine svoje učenike šalje ovde na odmor i rekreaciju, ali i na učenje o mnogo čemu. Nakon završetka rekreativne nastave svi odlaze zadovoljni, sa osmehom na licu, sa željom da se što pre vrate ponovo, da još jednom dožive divne trenutke na Divčibarama.

Na kraju, treba još jednom svima uputiti poziv da posete Divčibare, mesto koje je jedno od najznačajnijih u valjevskom kraju, koje može da ponudi uživanje na različite načine i za različite generacije. Ako tražite jedno mesto na kome možete imati sve, koje će biti vaš najbolji izbor za odmor i opuštanje, onda se definitivno Divčibare kvalifikuje kao idealna destinacija, koja će tek narednih godina doživeti najveću popularnost i postati jedno od najvažnijih turističkih mesta u Srbiji i regionu.

Sve lepote ovog kraja u Zapadnoj Srbiji čuvene su i poznate već vekovima, tako da svaki obilazak Divčibara zapravo je vraćanje u neke prošle, divne dane, koje su na ovim prostorima ostavili tragove i učinili da istorija srpskog naroda izgleda tako kako sada izgleda. Divčibare je mesto koje pamti, koje čuva drage uspomene i koje je upisano na mapu Srbije kao mesto koje sigurno ne treba da zaobiđete, kada se nađete u ovom kraju, jer ćete doživeti pravu uživanciju, u svakom smislu te reči i biti očarani ovim planinskim mestom na zapadu Srbije.