Divčibare pešačke staze – Pešačke ture i staze za pešačenje poslednjih godina prava su atrakcija u ovom kraju, tako da Divčibare po njima postaju sve poznatije. Pored toga, često tokom sezone postoje i organizovane pešačke ture, koje vode kroz staze Divčibara, tako da ukoliko ne volite da šetate sami, možete naći društvo, jer Divčibare godišnje poseti veliki broj ljubitelja prirode i lagane šetnje u potpuno prirodnom ambijentu.

Konfiguracija terena na Divčibarama je takva da omogućava lak pristup do svih visova i pojedinih predela, staze za pešačenje su obeležene, tako da se za pešačke ture uglavnom ne moraju ulagati veliki napori za savlađivanje uspona.

Kako su šetnje i pešačenje jedna od omiljenih zabava gostiju, nabrojaćemo te ture, s tim što je trajanje šetnje iskazano u minutima lakog hoda.

Polazna tačka za ove ture je kota 980 u prirodnom centru Divčibara.

Na ovoj koti se do drugog svetskog rata nalazio hotel Zdravstvenog društva Divčibare, a posle tog rata na njegovim temeljima je postavljena mostažna zgrada, u kojoj je bio bife Turist, mnogo poznatiji pod nezvaničnim nazivom Teksas, dok ova zgrada nije stradala od požara. Ispod raščišćenog placa nekadašnjeg bifea, preko prilaznog puta za pijacu, u šumici, pokraj same glavne saobraćajnice, nalazi se bista dr Dimitrija Pitovića, lekara, borca Valjevskog partizanskog odreda, koji je na DIvčibarama poginuo u februaru 1942, godine.

pesacke staze divcibare

Predlažu se sledeće pešačke staze i ture za pešačenje:

  • u trajanju od po 30 minuta do Crnog vrha, Paljbe, malog Golupca, Ljutog krša i Stražare;
  • u trajanju od po 45 minuta do Velike pleći, Vučjeg mramora i Velikog Golupca (na kome je bio rudnik magnezijum-karbonata);
  • u trajanju od 60 minuta do Lazove kose;
  • u trajanju od 90 minuta do Osečanske straže;
  • u trajanju od po 120 minuta do Velikog brda, Peara i vodopada Skakala (staza koja od puta Divčibare-Mionica vodi u klisuru Manastirice do vodopada dobro je trasirana, ali je ipak prilično naporna, pa se ova pešačka tura preporučuje samo mlađim i snažnijim osobama);
  • u trajanju od 150 minuta do Malog Maljena;
  • u trajanju od 180 minuta do Velikog Maljena;

divcibare pesacke staze

Za posetioce Divčibara pešačenje je jedna od omiljenih aktivnosti koju upražnjavaju tokom odmora. Ne zahteva veliki fizički napor, ne morate unapred znati pravila i puteve kojima ćete pešačiti, a može potpuno da vas opusti i preporodi. Ako se nekada zadesite u ovom kraju, obavezno probajte. Na Divčibarama postoji veliki broj obeleženih staza za pešačenje, koje vas mogu odvesti u pravu zemlju čuda, u sve one skrivene delove ove turističke destinacije, koji samo na vas čekaju.

Pešačenje je na Divčibarama postalo prava atrakcija, posebna disciplina koju praktikuje veliki broj turista, koji posete ovu destinaciju, posebno tokom letnje sezone, kada je ovde pešačenje pravo uživanje. Svaka staza je vidno obeležena, tako da je ne možete promašiti nikako, a ispod naziva staze na putokazu uvek stoji i obeleženo vreme za koje se očekuje da ćete laganim hodom preći celu stazu.

Pešačke staze na Divčibarama su napravljene tako da zaista možete upoznati svaki kraj Divčibara i da možete bez mnogo zamora i muke da se opustite, da uživate u prirodi i da se potpuno preporodite dok lagano pešačite kroz predele Divčibara. Pešačke staze su u potpunosti obezbeđene, sasvim bezbedne za ugodnu šetnju, a ono što je najvažnije, jeste da vas vode do različitih krajeva Divčibara, tako da ukoliko prošetate svim stazama za pešačenje, u potpunosti ćete upoznati Divčibare.

Svaki trenutak koji provedete na Divčibarama za vas će biti jedinstven i veoma zanimljiv, a ukoliko se rešite da obiđete i staze za pešačenje, verujemo da će vaš doživljaj ovog turističkog mesta biti potpun. Staze za pešačenje preporuka su svima onima koji nisu u mogućnosti da se bave sportskim aktivnostima koje iziskuju veliki fizički napor, svima onima kojima je šetnja potrebna zbog zdravlja i rekreacije, ali i onima koji vole da upoznaju prirodu, da se druže sa svim prirodnim lepotama i da vide jednu drugačiju perspektivu valjevskog kraja.

Staze za pešačenje Divčibare naša su preporuka za vaš idealan odmor i da rekreaciju koja će vam vratiti snagu i osmeh na lice.