Okolina planine Divčibare je izuzetno bogata mnoštvom turističkih destinacija koje mogu biti interesantne posetiocima za obilazak. U bližoj i daljoj okolini Divčibara smeštene su poznate banje, manastiri, gradovi, mesta od istorijskog značaja, spomenici, kulturno istorijski i memorijalni komlpeksi, a ceo kraj je nadaleko poznat po seoskom turizmu.

Divčibare je danas jedna od poznatijih i posećenijih destinacija na teritoriji Srbije, za koju svi posetioci mogu da potvrde da je pravi turistički biser Zapadne Srbije, jer ne samo Divčibare, već i njegova bliža okolina, danas mogu da ponude veliki broj atrakcija i lokacija za obilazak. Specifičnost Divčibara ogleda se u tome da u okolini postoji veliki broj prirodnih i kulturno-istorijskih spomenika, koji mogu biti interesantni svim posetiocima, koji dođu na odmor ili na izlet u ove krajeve. Vekovima unazad, na ovom mestu istorija je sakupljala mnoga svedočanstva o davno prošlom vremenu, priroda je čuvana i očuvana, a lepote koje danas Divčibare ima nadaleko su čuvene i vrlo poznate.

Okolina Divčibara skriva prave bisere među manastirima, prelepe i neprikosnovene pećine koje kriju mnoge drevne tajne, predivne izvore i rečice koje čine krvotok Divčibara i daju mu dušu, a priroda ovde nudi takve pejzaže od kojih svima zastaje dah. U okolini Divčibara nalaze se i mnogobrojna etno sela, tako da je u ovom kraju seoski turizam u razvoju poslednjih godina, ali i banje u kojima se možete lečiti, uživati, kupati i opustiti tokom svih dana odmora. Divčibare je mesto bogato prirodom, mesto u kome vreme stane svaki put kada dođete ovde, jer postoji toliko mesta koja želite da vidite i obiđete, da vam je uvek odmor kratak i da uvek poželite da se vratite ponovo.

U okolini Divčibara možete da pronađete i divne šume, pune čistog i svežeg vazuha, proplanke i livade po kojima možete šetati i trčati, staze za pešačenje koje će vas voditi utabanim putevima avanturista, ali i mnoge druge zanimljivosti, po kojima je ovaj kraj poznat. U blizini Divčibara nalaze se i mnoge druge zanimljive turističke destinacije, počevši od samog grada Valjeva, zatim Mionice, Struganika, ali treba pomenuti i Brankovinu i mnoga druga mesta koja mogu da ugoste sve ljubitelje istorije, sve one koji uživaju da obilaze Divčibare i okolinu. Svaki dan u ovom kraju može biti ispunjen, možete uživati u svim čarima koje vam Divčibare i okolina pružaju i svake godine se iznova možete vraćati, kako biste se još koji put uverili u sve lepote Divčibara i kako biste upoznali još koji zanimljivi kraj njegove okoline. Danas je Divčibare poznata destinacija namenjena svim turistima koji vole sve ono što Divčibare može da pruži, koji vole prirodne lepote i prava uživanja, koja se teško mogu naći na nekom drugom mestu.

Divčibare je turističko mesto koje privlači poslednjih godina sve veću pažnju turističke javnosti, pa je iz tog razloga i sve posećenije. Pored samih Divčibara, u okolini ovog mesta ima mnogo zanimljivih stvari, koje bi trebalo posetiti.

Valjevo

Valjevo predstavlja jedno od najstarijih gradskih naslja u Srbiji. U Valjevu danas živi oko 60000 stanovnika i postoji 5 srednjih škola, četiri lokalne televizije i deset radio stanica.

Valjevo detaljnije

Mionica

Mionica je seoska opština smeštena u brdsko planinskom delu zapadne Srbije, podno Maljena i Suvobora, udaljena od Beograda 92 kilometra i 20 od Valjeva. Ime mesta potiče od prideva mio, pošto u Srbiji postoji ženski ime Miona, za naziv ovog mesta se vezuju mnoge romantične legende.

Mionica opširnije

Banja Vrujci

Banja Vrujci veoma popularna banja sa nadaleko poznatom vodom za kupanje i piće, čuvena po lekovitosti i lepim bazenima koji su u toku sezone prepuni posetilaca.

Banja Vrujci detaljnije

Manastor Bogovađa

Manastir Bogovađa nalazi se blizu Mionice, nedaleko od Valjeva. Predanje kaže da je slepi Grgur Branković osnovao manastir Bogovađu i živeo u njemu do svoje smrti 1548. godine.

Manastir Bogovađa nastavak

Manastor Lelić

Manastir Lelić nalazi se u selu Lelić na 11 kilometara od Valjeva. Manastir je zadužbina Bladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića.

Manastir Lelić detaljno

Manastor Jovanja

Manastir Jovanja nalazi se u neposrednoj blizini Valjeva, na samo sedam kilometara udaljenosti, na putu za Bajnu Baštu i Poćutu. Pripada selu Zlatarić.

Manastir Jovanja detaljnije

Manastor Pustinja

Manastir Pustinja nalazi se u kanjonu reke Jablanica, nedaleko od sela Poćuta u blizini Valjeva, smatra se da potiče iy trinaestog ili četrnaestog veka.

Manastir Pustinja opširnije

Manastor Ćelije

Manastir Ćelije nalazi se na levoj obali reke Gradac, na području sela Lelić u blizini Valjeva, tačnije na samo 5 kilometara udaljenosti.

Manastir Ćelije nastavak

Manastor Dokmir

Manastir Dokmir nalazi se u selu istog imena blizu Brankovine, poznatog istorijskog mesta.

Manastir Dokmir detaljno

Rajac

planinski predeo planine Suvobor, koji se nalazi u valjevskom kraju, nadmorske visine između 600 i 850 metara, privlači pažnju velikog broja ljubitelja prirode i svih lepota valjevskog regiona. Planina Rajac zapravo je vrlo specifičan planinski deo, jer nema baš sve odlike planine, već se često ističe da je samo u pitanju jedan od vrhova planine Suvobor. Ono po čemu je ovaj kraj poznat jeste veliki broj jama i pećina, od kojih je najpoznatija Rajačka pećina. Ovaj predeo je danas poznata turistička destinacija, pre svega po Kosidbi na Rajcu, a interesovanje za Rajac kao turističku destinaciju je sve veće iz godine u godinu, pa se organizuju brojne ekskurzije i posete u ovaj kraj.

Reka Ribnica

Ribnica je reka koja se nalazi u dolini obronaka Maljena i Divčibara, a sam kraj oko reke smatra se jednim od najlepših u ovom valjevskom kraju. Sam naziv dobila je po tome što je uvek bila bogata ribom, posebno pastrmkom, a šumoviti kraj oko nje je bogat brojnim vrstama divljači, pa je ovaj kraj često izbor lovaca, tokom lovne sezone. U blizini reke Ribnice nalazi se i Ribnička pećina, na levoj strani obale, a ulaz u samu pećinu nalazi se u nivou reke. Poznata je po tome što u njoj živi 15 različitih vrsta slepih miševa, koji su veoma retki u ostalim delovima Evrope. Danas je ova pećina pod posebnom zaštitom države. I jedan divni manastir Ribnica je iznedrila, pa se na desnoj obali ove reke danas nalazi Hram Svetog Petra i Pavla, koji je podignut na ruševinama starog manastira, i to na samom početku XX veka. Danas je ovaj istorijski spomenik zaštićen, a poseban raritet predstavlja i informacija da su pojedina stara stabla lipe u okolini manastira zaštićena od strane države i da odolevaju vremenu već dugo.

Struganik

Struganik je malo naselje u blizini Mionice, sa manje od 300 stanovnika, koje je danas veoma poznato po tome što se u blizini nalazi rodna kuća Vojvode Živojina Mišića, koja se danas nalazi pod zaštitom države, jer je postala pravi nacionalni spomenik. U mestu se nalazi i stara crkva, koja je dugo godina služila i kao škola đacima iz ovog kraja. Ono po čemu je ovaj kraj još poznat jeste da se u okolini nalazi i veliki broj kamenoloma, iz koga se eksploatiše poznati struganićki prirodni kamen, koji se danas veoma koristi u građevinarstvu i sređivanju enterijera.

Ravna Gora

Ravna Gora deo je Suvobor planine, visoravan na kojoj dominiraju pašnjaci i livade. Ovaj deo je uvek bio poznat po stočarstu, ali i mnogobrojnim kolibama koje su gradili stočari. U ovom delu planine Suvobor postoji i Mokra pećina, koja je praktično usečena u krečnjačku stenu, a iz same pećine nekako izvire potok, pa je po tome i dobila svoje ime. Ovaj predeo je poznat i po tome što je bio utočište četnika u XX veku, a u poslednjoj deceniji tog veka izgrađeni su brojni spomenici, kako bi se sačuvala istorija jednog naroda, koji je pretrpeo mnoga stradanja. Danas je Ravna gora uvrštena u turističku ponudu valjevskog kraja, tako da se organizuju mnogi izleti i posete ovom predelu, naširoko poznatom.

Reka Gradac

Reka Gradac u Valjevu se uliva u Kolubaru, a poznata je u Srbiji kao jedna od najčistijih reka. Voda je u reci ledena, a na pojedinim mestima reka pravi jezera u kojima je moguće i kupanje. Reka Gradac Valjevo ulepšava i čini ga posebnim gradom u ovom delu Srbije, koji postaje sve posećeniji poslednjih godina, zbog mnogih turističkih atrakcija u njegovoj okolini. Reka Gradac izvor ima južno od Valjeva, i nastaje od Bukovske reke i Zabave. Ako je početna tačka vaše rute izvor reke Gradac Valjevo nije mnogo daleko odatle, a obe obale reke kriju neviđene prirodne lepote, koje možete upoznati šetnjom pored ove divne reke. Kanjon reke Gradac svoj kraj nalazi u samom centru Valjeva, pa je po mnogo čemu veoma specifična reka. Tako da, ukoliko je i vaš cilj reka Gradac mapa vam nije potrebna, možete bilo koga pitati gde je kanjon reke Gradac Valjevo na njemu stoji. Prelepu prirodu nudi reka Gradac smeštaj možete naći u Valjevu, na Divčibarama ili negde u okolini, a ukoliko ste ljubitelj pravog uživanja u prirodi, vraćanja tradicionalnim vrednostima i želite da upoznate Srbiju, onda je možda dobra ideja da reka Gradac i okolina njena budu vaša prva stanica.